KUPI
cena:  2.250,00
DDV je vključen v ceno.
akcija je
potekla
naslednjič bolj pohitite
NORA
CENA
action title
Priporoči ponudbo
Facebook
Twitter
e-mail
PONUDBA VKLJUČUJE: letalski prevoz, letališke in varnostne pristojbine (340€), vse prevoze na Kubi (minibus na potovanju, stari ameriški avtomobili za prevoz na plažo), 14 nočitev v »casas particulares« pri domačinih, 14 zajtrkov in večerij oz. kosil v casah ali v restavracijah, vstopnine, obisk kabaretne predstave, ogled Havane s starimi avtomobili, stroške slovenskega vodje poti, stroške organizacije potovanja.
OBVEZNO DOPLAČILO: kubanski turistični vizum 35€, doplačilo za manjšo skupino  (10 – 14) 100€
MOŽNA DOPLAČILA: enoposteljna soba 270€, odpovedni rizik 5% cene potovanja, zdravstveno zavarovanje z asistenco (trojno kritje do 100.000€ + multirisk) 80€, napitnine 50€. 
DOPLAČILO PO ŽELJI (na kraju samem): izlet s konji v pogorje Escambray cca 20€, ogled Hemigwayeve spominske sobe 5€.
SPLOŠNI POGOJI so sestavni del programa in so na voljo na spletni strani www.4travel.si

KUBA ZA TISTE KI VEDO KAJ HOČEJO..

Od Hemingwaya do Che Guevare…in najlepše kubanske plaže…. ko se ustavi čas 

 Kuba živi v nekem svojem ritmu in v svojstvenem slogu. To je dežela strastnih čustev, ki se izlivajo v glasbo in ples, ponos na izid revolucije pa je čutiti na vsakem koraku. Naj vas Vaša doživetja kot časovni stroj popeljejo na potovanje v preteklost.

Ne razmišljajte, čas za doživetje Kube je ZDAJ, preden izgine čar nekega drugega časa….

Vabimo Vas na celostno in doživljajsko potovanje po celotni Kubi:
La Habana, Santa Clara, Cojimar, Soroa, Vinales, Cienfuegos, Trinidad, Santiago de Cuba, Holguin, Biran, polotok Zapata, pogorje Escambray, plaže Guardalavaca, Cayo Coco, Ancon
Spoznali boste kulturne in zgodovinske znamenitosti, uživali v naravnih in geografskih znamenitostih in v kulinariki, za »piko na i« pa vas bodo navdušile plaže, glasba in ples …

CENA: min 15 potnikov 2.250€

ODHOD: 9. november 2020; 10. februar 2021

1. dan: LJUBLJANA – ISTANBUL
Zbirališče potnikov v večernih urah na letališču JP Ljubljana. Polet preko Istanbula v Havano.
2. dan: HAVANA – PLAYA DE ESTE – COJIMAR – HAVANA
Prihod v Havano ob 8.10 zjutraj. Prevoz do nastanitve v mestu, kjer bomo odložili prtljago in se pripravili za obisk prve plaže »Playa de Este«. Osvežitev in počitek ob kristalno čistem morju bo prava poživitev. Na povratku postanek v Cojimarju, priljubljeni Hemingwayevi vasici, kjer je pisatelj napisal novelo Starec in morje. Sprehodili se bomo do njegovega spomenika in v lokalu, ki je obenem spominski prostor napisatelja, novinarja, lovca in avanturista, nazdravili z daiquirijem. Povratek v Havano, ki jo bomo občudovaliz razgledne točke na trdnjavi Morro. Večerja in nočitev.
3. dan: HAVANA (LA HABANA)
Zajtrk in čas za raziskovanje kubanskega glavnega mesta. V havanskem zalivu so jo ustanovili španski kolonizatorji na strateški točki ob vhodu v Mehiški zaliv kot zatočišče za svoje ladje pred nadaljevanjem poti proti vzhodu. Mesto s čudovito kolonialno arhitekturo branita trdnjavi Castillo de los Tres Reyes del Moro inPunta. Sprehod po starem mestnem središču, po slikovitih ulicah obdanih z zgradbami iz kolonialnega obdobja in čez številne trge do stolnice, kjer je bil pokopan Krištof Kolumb, in naprej do Hemingwayevega lokala La Bodeguita in hotela Ambos mundos, kjer vam bodo postregli z odličnim mojitom, lahko pa si boste ogledali tudi Hemigwayevo spominsko sobo. Pred popoldanskim nadaljevanjem ogledov nekaj prostega časa na starem trgu – v centru stare Havane. Po večerji sledi sprehod po obmorski aveniji Malecon. Shajališče umetnikov, pesnikov, filozofov in mladih parov polno zasije ob sončnem zahodu, ko obiskovalci v rumeni polsvetlobi vpijajo lepoto prizorov velikih valov, ki silovito tolčejo ob sprehajališče. Prebivalci Havane se po opravljenih dnevnih opravkih pridejo sem sprostit, poklepetat s prijatelji ali poslušat poulične glasbenike, ki nastopajo v tem kabaretu revnih, kot mu pravijo sami. Obisk kultnega hotela Nacional, kjer je bil 1946 leta sestanek ameriških mafijcev na čelu z Lucky Lucianom in kjer orumenelefotografije pripovedujejo zgodbe iz preteklosti … Nočitev.
4. dan: HAVANA – SOROA – PINAR DEL RIO – VINALES – HAVANA
Zajtrk in odhod na sever Kube. Postanek v Soroi, pod obronki Sierra del Rosario, ki jo imenujejo tudi »mavrica Kube«. Sprehod do kaskad, kjer se boste lahko osvežili v tolmunu pod slapom, in ogled botaničnega vrta z več kot 700 vrstami orhidej in s številnimi endemičnimi rastlinami. Po ogledih nadaljevanje potovanja po slikoviti kraški pokrajini skozi Pinar del Rio, kjer je sedež tobačne industrije, v Vinales. Celotna dolina je zaradi veličastnih razgledov, apnenčastih klifov, tradicionalnih kmetij in slikovitih vasic pod zaščito Unesca že od 1979 leta. Obisk plantaže tobaka in ogled izdelave cigar, sprehod pomestecu s tradicionalnimi gugalnimi stoli na terasah, in za konec ogled veličastnih predzgodovinskih poslikav na obronkih gorovja Mogotes. Večerja v eni od domačih restavracij na poti proti Havani. Nočitev.
5. dan: HAVANA – SANTA CLARA – MORON
Po zajtrku začetek potovanja proti jugu. Vožnjo do Santa Clare, najbolj revolucionarnega kubanskega mesta, si bomo popestrili z zgodbami iz kubanske sedanjosti in seveda z zgodbami o kubanski revoluciji. Santa Clara je mesto mladih zaradi ene najprestižnejših univerz na Kubi, obenem pa je tudi mesto pomembnih dogodkov v času revolucije. Santa Clara je sinonim za Che Guevaro, čeprav ni bil tu rojen, tukaj ni živel in je smrt dočakal na tisoče kilometrov stran, v oddaljenih gorovjih Bolivije. Toda Che Guevara je vodil napad na to mesto in ga osvobodil Batistovega režima. Obisk spomenika in mavzoleja enega od tvorcev kubanske revolucije. Do večera prihod v Moron, ki ga imenujejo tudi »petelinje mesto«. Večerja in nočitev.
6. dan: MORON – CAYO COCO – MORON
Zajtrk in odhod na 4. kubanski otok Cayo Coco v arhipelagu Sabana – Camaguey. Otok je od leta 1988 s celino povezan z kar 27 km dolgo panoramsko cesto preko »pasjega zaliva« in odlikuje ga 370 km belih peščenih plaž. Morje, bele peščene plaže, sonce,…Užitek bo popoln ob srkanju koktejla iz kokosa. Vrnitev v Moron, večerja in nočitev.
7. dan: MORON – BAYAMO – SANTIAGO DE KUBA
Po zajtrku vožnja v Santiago – kulturno prestolnico Kube in zibelko kubanske glasbe in revolucije na skrajnem jugu otoka. Tukaj je vse začinjeno z glasbo, s plesom in pozitivno energijo. Skoraj vsi glasbeni žanri, od salse do rumbe, so zacementirani v te prašne, ritmične in čutne ulice. Najmočnejši kulturni vplivi prihajajo iz dežel, ki ležijo vzhodno od Kube: s Haitija, Jamajke, Barbadosa in iz Afrike. Zgrajen na številnih gričih se ponaša s pisano karibsko tradicijo in kulturo. Ulice se dvigajo in spuščajo kot da bi valovale, krasijo jih raznobarvne kolonialne stavbe, v ozadju se kot kulisa nad mestom dviga gorovje Sierra Maestra, prednjim pa se blešči azurno modro karibsko morje. Postanek na pokopališču Santa Ifigenia, ogled mavzoleja »očeta naroda« Josea Martija in groba Fidela Castra. Nastanitev, večerja in nočitev.
8. dan: SANTIAGO DE KUBA
Zajtrk in ogled mesta, ki ga je Diego Velazquez proglasil za drugo glavno mesto, Fidel Castro je od tu začel revolucijo, Don Facundo Bacardi je tu zgradil prvo tovarno za proizvodnjo ruma, na mestnih ulicah pa se je rodila kubanska glasba... Sprehod na Trg Cespedes, obisk ene najstarejših kolonialnih hiš – hiše DiegaVelazqueza, ogled muzeja karnevala in trdnjave Morro. Ko pade mrak pa se ulice Santiaga spremenijo v mali glasbeni festival. Iz vsakega tipičnega plesnega kluba, Case de la Musica, prihaja zvok, ki kar vabi na ples…..Gremo? Večerja in nočitev.
9. dan: SANTIAGO DE KUBA – BIRAN – HOLGUIN
Po zajtrku potovanje v provinco Holguin in istoimensko mesto na vzhodu Kube. Pokrajina se bo pred našimi očmi ves čas spreminjala. V Biranu, sredi plantaž sladkornega trsa, stoji posestvo Fidelovega očeta. Sprehod po posestvu mimo nekdanje šole, pošte in hotela do družinske hiše, ki je tudi rojstna hiša Fidela Castra. Ogled prostorov v katerih se je ustavil čas….Pred nadaljevanjem potovanja bomo postali še pri družinski grobnici družine Castro. Nastanitev in večerja. Nočitev.
10. dan: HOLGUIN – GUARDALAVACA – HOLGUIN
Zajtrk in odhod do atlantske obale. Obisk Chorro de Maita – muzejske indijanske vasice Tainov, prvotnih prebivalcev Kube, nato pa čas za uživanje na eni najlepših atlantskih plaž. Plaža Guardalavaca vas pričakuje. Na povratku v Holguin postanek na Lomo de la Cruz nad mestom, od kjer seže pogled daleč preko mestnih meja. Večerja in obisk kabaretne predstave. Nočitev.
11. dan: HOLGUIN – TRINIDAD
Zajtrk in potovanje po osrednjem delu Kube proti zahodni obali. Pred nami bo pokrajina spreminjala svoje barve in obliko, od zelenega gričevja do širokih planjav s pašniki in plantažami sladkornega trsa, nasadi banan in zelenjave. Postanek v Valle de los Ingenios, kjer so bili v 19. stol. zgrajeni številni dvorci v kolonialnem stilu. Celotno področje je najstarejši kubanski muzej na prostem pod zaščito Unesca. Ogled posestva na sladkorni plantaži in stolpa s katerega so v preteklosti nadzirali sužnje. Zanimiv je tudi mlin za sladkorni trs. Nekaj prostega časa za osvežitev in nakupe spominkov, znani so ročno izvezeni namizni prti. Proti večeru prihod v Trinidad v osrednjem delu Kube ob toplem karibskem morju. To mesto španskih kolonizatorjev prekipeva od močnih barv. Čeprav je od leta 1988 pod zaščito Unesca, kar privlači številne obiskovalce, je mestece preko dneva ostalo mirno in spokojno, zvečer pa…. Nastanitev in večerja. Po večerji sprehod na glavni trg pred stolnico, kjer je na stopnicah živahno vsak večer. Kubanski bendi in vroči ritmi salse kar vabijo na ples in druženje pod zvezdami…. Nočitev.
12. dan: TRINIDAD
Po zajtrku odhod po starih tlakovanih ulicah, ki so zaščitni znak mesta, na ogled mestnih znamenitosti: Plaza Mayor, Iglesia de Santisima Trinidad, muzej kontrarevolucije, casa romantica – kolonialna hiša,…Popoldne bomo preživeli na eni od najlepših karibskih plaž – na plaži Ancon, kjer boste lahko snorkljali ali se potapljali na koralnem grebenu in opazovali pisani podmorski svet. Večerja in prosto za druženje ob plesu. Nočitev.
13. dan: TRINIDAD
Plaža ali raziskovanje pogorja Escambray? Oboje je mogoče. Zanimiv je izlet na konjih (ali s konjsko vprego) izven ustaljenih poti, preko sladkornih plantaž in skozi senčne gozdove do slapov, kjer se boste lahko osvežili v tolmunu pod slapovi. Na poti pa boste v družbi domačinov doživeli še marsikaj zanimivega in poučnega. Po dopoldanskem izletu se bo prilegel počitek na plaži Ancon. Zajtrk, večerja in nočitev.
14. dan: TRINIDAD – CIENFUEGOS – POLOTOK ZAPATA – HAVANA
Zajtrk in nadaljevanje kubanske avanture. Potovanje ob obali karibskega morja v Cienfuegos, rojstno mesto pevca Beni Morea, ki je svoje mesto poimenoval »Perla der Sur« - biser juga. Mesto so ustanovili francoski priseljenci kar se še vedno odraža v eleganci, francoski neoklasicistični arhitekturi in francoskem šarmu, kiga dopolnjuje karibski način življenja. Če ima Kuba svoj Pariz – je to nedvomno Cienfuegos. Arkade, stebri in kolonade so najzanimivejši del mestne arhitekture skupaj s široko glavno avenijo Prado v pariškem stilu. Sprehod po mestnem središču mimo stolnice, vladne palače in mestnega muzeja do spomenika Beni Moreu. Vožnja po obalnem Maleconu, mimo številnih dvorcev nekdanjih sladkornih bogatašev in marine do najlepše palače na Punti Gordi – Palacio de la Valle. Po ogledih odhod na zaščiteni polotok in nacionalni park Zapata – ogromno, močvirno in divje, praktično nenaseljeno področje v provinci Matanzas je bilo dom kubanskih krokodilov. Danes je raj za opazovanje redkih ptičjih vrst in za potapljače. Nedotaknjena narava,čudovita obala in plaže v predelu Playa larga ob Prašičjem zalivu so garancija za resnični odklop. Prašičji zaliv pa čuva zgodbe o kubanski zgodovinski zmagi nad Yenkiji 1961 leta. Obisk farme krokodilov.  Kosilo v eni od domačih restavracij. Kaj mislite bo za kosilo? Raki, ribe, jastogi so le del današnjega menuja. Še nekaj časa za obisk zadnje od plaž na naši poti in čas za osvežitev v azurno modrem in toplem karibskem morju. Večerni prihod v Havano. Nastanitev in nočitev.
15. dan: HAVANA
Zadnji dan v Havani si bomo privoščili vožnjo s starimi avtomobili in si »z vetrom v laseh« ogledali nove predele kubanske prestolnice: Trg revolucije, predsedniška palača, Centralni park, Kapitol, univerza, četrti Vedado in Miramar. Potem pa čas za še zadnje sprehode in nakup spominkov v Almacenes de San Jose, kjer imajo kubanski umetniki svoje stojnice z različnimi spominki, slikami, lanenimi in platnenimi oblačili,usnjenimi izdelki in cigarami,….Poslovilna večerja in nočitev.
16. dan: HAVANA – ISTANBUL
Zajtrk in zgodaj zjutraj odhod na letališče. Ob 9.30 polet v Istanbul.
17. dan: ISTANBUL – LJUBLJANA
Pristanek v Istanbulu zjutraj po lokalnem času. Daljši postanek in možnost samostojnega ogleda mesta. Polet v Ljubljano, kjer je predviden pristanek ob 19. uri.

Več o ponudbi

4EVERTRAVEL turistična agencija
4Media turizem in storitve d.o.o.
Ogrinova 30
1291 Škofljica

PE Cesta v Mestni log 88a, 1000 Ljubljana

PE Dolenjska cesta 324a, 1291 Škofljica (Spar Lavrica)

T: 01 549 71 0401 549 71 05040 688 488
W: www.4travel.si
4travel.booking@gmail.com

 

 

DOBRO JE VEDETI:

Nočitve pri domačinih (Casas particulares) – preprosta namestitev pri domačinih, ki pripravijo odlične in bogate zajtrke in večerje. Zajtrk in večerja sta skupna za vse potnike na enem mestu. Vsaka hiša lahko oddaja eno ali več sob. V sobi je običajno ena velika postelja za dve osebi ali dve ločeni postelji. Vsaka soba ima svojo kopalnico z WC-jem. Domačini poskrbijo za brisače, včasih tudi za osnovno toaleto kot so milo in wc papir.

Kuba je socialistična država in zaradi posebne državne ureditve se lahko zgodi, da brez opozorila zaprejo nekatere muzeje ali pa so ogledi dovoljeni izključno domačim kubanskim skupinam.

Vizum: Slovenski državljani za vstop v državo potrebujemo veljavni potni list, ki je veljaven še najmanj 6 mesecev po končanem potovanju in kubanski vizum (turistični kartonček). Za pridobitev vizume je potrebno vsaj 20 dni pred odhodom dostaviti čitljivo kopijo potnega lista in kopijo police zdravstvenega zavarovanja, če ga urejate sami.

Zdravje: obveznih cepljenj za to potovanje ni. Od 1. maja 2010 je za vstop na Kubo obvezno zdravstveno zavarovanje, ki krije morebitne stroške zdravstvenih storitev v času potovanja po Kubi. O zdravju se posvetujte na Zavodu za zdravstveno varstvo Ljubljana, Zaloška 29, 1000 Ljubljana, tel.: 386 (0) 1 586-39-00, fax.: 386 (0) 1 540-31 90, info@zdravinapot.si

Vreme: Kuba ima tropsko klimo. Vse leto je primerno za kopanje in plavanje. Poleti se temperature gibljejo okrog 30°C, pozimi pa okoli 24 – 28 stopinj. Deževno obdobje je od maja do oktobra. Kratki nalivi so sicer možni skozi vse leto, vendar jih sonce hitro prepodi. Več informacij na www.accuweather.com

Hrana in pijača: Kubanska hrana je raznovrstna in pestra. Vrti se predvsem okoli priprave prašičjega in piščančjega mesa na več načinov, govedina  (ropa vieja) se dobi redkeje in seveda jastogi, raki in ribe. Priloge so navadno zelenjavna ali fižolova juha, riž, črni fižol. Sadje za zajtrk.

Kava, voda in gazirane pijače so na voljo povsod. Poskusite lahko tudi sveže sokove. Najbolj razširjena alkoholna pijača je rum, različne alkoholne pijače in koktajli so na voljo povsod. Svetujemo vam pitje zgolj ustekleničene vode.

Varnost: Kuba je varna dežela. Kljub temu je pomembna previdnost, še posebej v krajih, kjer je veliko gneče, kot so tržnice. Priporočamo vam, da ste ves čas pozorni na osebno lastnino in da ne nosite na potovanje dragocenosti ali drugih vrednejših predmetov!

Obleka: Na Kubi ni omejitev glede oblačenja. Kljub temu vam priporočamo nevpadljiva in seveda udobna oblačila.
Pripravite se na toplo vreme in na možnost padavin. Kuba je tropska dežela. Večino časa bodo primerna lahka poletna oblačila (kratki rokavi in hlače), kakšen topel kos obleke pa nikoli ni odveč. Priporočamo tudi vetrovko oz. dežni plašč. Za pretežni del potovanja vam priporočamo odprte čevlje (močnejše sandale z dobrim podplatom), za trekinge/sprehode pa športne copate oz. lažje pohodne čevlje. Ne pozabite na kopalke in brisačo. Priporočamo tudi pokrivala in kreme za zaščito pred soncem.

Lokalna valuta: Na Kubi uporabljajo dve valuti, in sicer Moneda Nacional (lokalna – za domačine) in Moneda Convertibil CUC  (1€ je 1,10 CUC).

Menjava denarja, kreditne kartice, bankomati: Priporočamo gotovino v EUR (boljša menjava). Najbolje je menjati denar v menjalnicah v Havani ali v večjih mestih, nekaj pa že na letališču. Dolarjev ne priporočamo zaradi slabe menjave - zaračunava se dodatnih 10%. S kreditnimi karticami lahko plačujete v bolj turističnih trgovinah, v večjih krajih lahko denar dvignete tudi na bankah z 11 % provizije – če kartica NI ameriška. Uporabo kartic odsvetujemo. Sicer pa je na Kubi gotovina zakon. 

Komunikacija, telefon, internet: Klicna številka iz Kube v Slovenijo je 00386 + območna št. (brez 0) + klicana številka. Klicna številka iz Slovenije na Kubo je 0053 + območna št. (brez 0) + klicana številka.

Pokritje vašega mobilnega omrežja preverite pri vašem operaterju. Internet je navadno na voljo na javnih mestih, lahko pa kupite kartice za mobilni internet  (za 1 uro = 1 DO 2 CUC odvisno kje kartico kupite). 

Električna  napetost: Napetost je 110/220 V. Vsi hoteli nimajo enakih vtičnic kot jih uporabljamo doma, zato priporočamo, da s seboj vzamete adapter (dva ravna ploščata vtiča; doma uporabljamo okrogle).

Stroški: Za tekočo potrošnjo (hrana, pijača, manjši nakupi) se predvideva poraba od 15 do 20€| na dan. V gornji znesek niso vštete priporočljive napitnine in doplačila.